Składniki:
1/3
szklanki masła
1/2
szklanki masła orzechowego (gładkiego)
2/3
szklanki drobnego brązowego cukru
1
jajko
2
łyżeczki wody
1
szklanka mąki pszennej
1/4
łyżeczki sody oczyszczonej
1/4
łyżeczki soli
Ponadto:
100
g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło
i masło orzechowe zmiksować na puch z cukrem. Dodać jajko, wodę i
zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną
i solą, miksując.
Masę
nakładać do maszynki do ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę
(wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Podczas nakładania
jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w
lodówce.
Piec
w temperaturze 190 C przez około 12 minut, obracając blaszkę w
trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na
kratce.
Po
wystudzeniu posmarować ciasteczka od spodu mleczną lub gorzką
czekoladą. Odłożyć na kratkę, by czekolada zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz