4 grudnia 2015

Ciasteczka z masłem orzechowym z maszynki

Składniki:

1/3 szklanki masła
1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego)
2/3 szklanki drobnego brązowego cukru
1 jajko
2 łyżeczki wody
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Ponadto:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i masło orzechowe zmiksować na puch z cukrem. Dodać jajko, wodę i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, miksując.
Masę nakładać do maszynki do ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
Piec w temperaturze 190 C przez około 12 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu posmarować ciasteczka od spodu mleczną lub gorzką czekoladą. Odłożyć na kratkę, by czekolada zastygła.

Przepis -Źródło



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie