28 listopada 2015

Ciasteczka maślane z maszynki

Składniki:

225 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 łyżeczki soli
290 g mąki pszennej
2 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Przygotowanie:

Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać sól, dalej ucierając. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować.
Masę nakładać do maszynki do ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
Piec w temperaturze 180 C przez około 12 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.



Przepis - Źródło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie