Składniki:
225
g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 łyżeczki soli
290 g mąki pszennej
2 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
1/2 - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 łyżeczki soli
290 g mąki pszennej
2 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Przygotowanie:
Masło
i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać sól,
dalej ucierając. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie
ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować.
Masę nakładać do maszynki do ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
Piec w temperaturze 180 C przez około 12 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.
Masę nakładać do maszynki do ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
Piec w temperaturze 180 C przez około 12 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.
Przepis - Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz