Składniki:
Ciasto
parzone:
1
szklanka wody
150 g
masła lub margaryny
1
łyżka kakao
niepełna
szklanka mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy
otrzymać 1 szklankę)
5
jajek
szczypta
soli
szczypta
proszku do pieczenia
Masa:
3
szklanki mleka
200 g
masła
½
szklanki cukru
2
łyżeczki
cukru waniliowego
4
kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4
kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2
żółtka
100 g
czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
kakao
i cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotować
ciasto. Mąkę wymieszać z kakao. Odstawić na bok. Wodę zagotować
z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając
energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę z kakao.
Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu,
ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do
ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka,
wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego
lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku,
szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Ciasto
podzielić na 2 części.
Formę
prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i
posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę
ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
Piec
w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten
sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować
masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe
mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i
mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie
powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie
gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć
mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo
zimny budyń. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną, ale
jeszcze płynną czekoladę dodawać stopniowo do masy budyniowej,
miksując tylko do połączenia się składników.
Masę
rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto
wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
Gotowe
ciasto posypać cukrem pudrem i kakao.
Przepis - Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz