24 grudnia 2015

Pierniczki

Pierniczki najlepiej upiec miesiąc przed świętami 

Składniki:

550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
300 g miodu najlepiej sztuczny 
100 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op przyprawy do piernika Kotanyi
kakao 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180º C
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Przepis : Źródło




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie