Pierniczki najlepiej upiec miesiąc przed świętami
Składniki:
550
g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
300
g miodu najlepiej sztuczny
100
g cukru pudru
120
g masła
1
jajko
2
łyżeczki sody oczyszczonej
1
op przyprawy do piernika Kotanyi
kakao
2 łyżeczki
Przygotowanie:
Miód
i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu,
przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować.
Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej
wałkowało).
Wałkować
na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze
pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki
o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180º
C
Przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis : Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz