21 grudnia 2015

Maślane ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka robiłam razem z mężem 

Składniki:

250 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka aromatu cytrynowego 
40 g cukru pudru
225 g mąki pszennej
75 g skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:


Masło, cukier i aromat cytrynowy  umieścić w misie  i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać mąkę i skrobię, zmiksować do gładkości.
Masę przełożyć do maszynki do ciastek z tylką w postaci gwiazdki  ( lub do worka cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki) i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ozdobne rozetki. .
Piec w temperaturze 170 C przez około 15 minut. Przed zdjęciem z blachy odczekać 10 minut. Studzić na kratce.


Przepis: Źródło 
+ moje małe poprawki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie