Przepis od kuzynki Marzeny
Składniki:
1 kg mąki
200 g cukru
1 kostka margaryny
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka gorącej wody
Polewa:
250 ml wody
500 g cukru
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku. Cukier skarmelizować w rondelku wlać ostrożnie
gorącą wodę zagotować. Margarynę utrzeć z jajkiem dodać przyprawę do piernika,
kakao, goździki, mleko z amoniakiem,proszek do pieczenia,mąkę i skarmelizowany cukier.
Dobrze zagnieść uformować małe podłużne wałeczki.
Piec w temp 160C termoobieg ok 25-30 min.
Lekko przestudzić i pokroić w 1 cm kawałki na ukos.
Składniki na polewę zagotować odstawić do ostygnięcia maczać kawałki krajanki
układając je na papierze do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz