22 grudnia 2015

Krajanka piernikowa

Przepis od kuzynki Marzeny

Składniki:

1 kg mąki
200 g cukru
1 kostka margaryny
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku 
 1/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka gorącej wody

Polewa:
250 ml wody
500 g cukru
1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku.  Cukier skarmelizować w rondelku wlać ostrożnie
gorącą wodę zagotować. Margarynę utrzeć z jajkiem dodać przyprawę do piernika,
kakao, goździki, mleko z amoniakiem,proszek do pieczenia,mąkę i skarmelizowany cukier.
Dobrze zagnieść uformować małe podłużne wałeczki.
Piec w temp 160C termoobieg  ok 25-30 min.
Lekko przestudzić i pokroić w 1 cm kawałki na ukos.
Składniki na polewę zagotować odstawić do ostygnięcia maczać kawałki krajanki
układając je na papierze do pieczenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie