5 grudnia 2015

Ciasteczka z maszynki

Składniki:

220 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej

Przygotowanie:

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę. Masę  przełożyć do maszynki do robienia ciasteczek
Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyciskać ciastka , pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.
Piec w temperaturze 180 C przez 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Przepis - Źródło

u mnie ciemne z kakao i kropką z marmolady a jasne z kropką nutelli 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie