Składniki:
Przygotowanie:
220
g masła, w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
Przygotowanie:
Masło
umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę.
Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z
wanilii, zmiksować.
Do
masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i
zmiksować na gładką masę. Masę przełożyć do
maszynki do robienia ciasteczek
Blaszki
do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyciskać
ciastka , pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną
minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.
Piec
w temperaturze 180 C przez 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przepis - Źródło
u mnie ciemne z kakao i kropką z marmolady a jasne z kropką nutelli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz