15 grudnia 2015

Baletki biszkoptowe

Składniki:

3 jajka, białka i żółtka osobno
80 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki pszennej
mak, do posypania (u mnie biały)
 marmolada, do przełożenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i ubijać. Do ubitej masy bezowej dodać żółtka, ubić.  Wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wykładać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Przed samym pieczeniem posypać makiem.
Piec w temperaturze 180 C przez 10 minut, aż będą lekko złote. 

Wystudzić, przełożyć marmoladą.



Przepis: Źródło



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie