Składniki:
3
jajka, białka i żółtka osobno
80
g drobnego cukru do wypieków
75
g mąki pszennej
mak,
do posypania (u mnie biały)
marmolada,
do przełożenia
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać,
odłożyć.
Białka
oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić
na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po
łyżce (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i
ubijać. Do ubitej masy bezowej dodać żółtka, ubić. Wsypywać
powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie)
wymieszać przy pomocy szpatułki.
Ciasto
przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości
1 cm i wykładać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do
pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między
ciastkami. Przed samym pieczeniem posypać makiem.
Piec
w temperaturze 180 C przez 10 minut, aż będą lekko złote.
Wystudzić,
przełożyć marmoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz