21 kwietnia 2014

Sernik wykwintny

Przepis dostałam od mojej klientki tak mi zrobiła na niego smaka że postanowiłam go upiec :)
jak się okazało przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

Składniki:

 u mnie tortownica śr. 28cm i mała keksówka 8x22
1 kg twarogu z wiaderka
300 g sera twaróg (zmielonego dwukrotnie)
 450 g drobnego cukru
10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła
6 łyżek mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 szklanka śmietany 30% schłodzonej
1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g
kandyzowana skórka pomarańczowa około 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz śmietany
Do miski przełożyć masło, utrzeć do  puszystości. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości.
 Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
Do masy serowej dodać resztę składników: mąkę pszenną, budyń,cukier wanilinowy.
 Zmiksować tylko  połączenia się składników.
  Schłodzoną śmietanę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i skórkę.
Tortownice i keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać masę serową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC 60 minut.
 Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie