Pomarańczowy Curd
Przyszła teraz kolej na orange curd
Przyszła teraz kolej na orange curd
uwielbiam cytrusy dlatego lemon curd był strzałem w dziesiątkę
orange curd nie jest już taki kwaskowaty ma dużo delikatniejszy smak
jak na razie moim faworytem jest lemon curd
jak na razie moim faworytem jest lemon curd
Składniki:
sok wyciśnięty z 2 średnich pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 żółtka
2 jajka
150 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy
2 żółtka
2 jajka
150 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Do garnuszka wsypać cukier,mąkę ziemniaczaną dodać skórkę i sok z pomarańczy zamieszać.
Jajka z żółtkami dokładnie roztrzepać i przelać do masy cukrowej.
Gotować na małym ogniu 2minuty ciągle mieszając.
Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku.
Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz