5 kwietnia 2014

Orange Curd

Pomarańczowy Curd

Przyszła teraz kolej na orange curd

uwielbiam cytrusy dlatego lemon curd był strzałem w dziesiątkę
orange curd nie jest już taki kwaskowaty ma dużo delikatniejszy smak
jak na razie moim faworytem jest lemon curd

 
Składniki:

sok wyciśnięty z 2 średnich pomarańczy
skórka  otarta z 1 pomarańczy 
2 żółtka
 2 jajka  
 

150 g cukru
  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
Do garnuszka wsypać cukier,mąkę ziemniaczaną dodać skórkę i sok z pomarańczy zamieszać.
Jajka z żółtkami dokładnie roztrzepać i przelać do masy cukrowej.
Gotować na małym ogniu 2minuty ciągle mieszając. 
Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Umieścić w słoiczku. 
Można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Moja uwaga następnym razem cukru dodam tylko 100g ponieważ lubię kwaskowate kremy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie