12 kwietnia 2014

Banana curd

Bananowy Curd 

bardzo byłam ciekawa tego smaku i zaryzykowałam
mimo iż kolor nie zachwyca to w smaku jest dobry
polecam dla lubiących eksperymentować

Składniki:

3 duże banany
sok wyciśnięty z jednej cytryny
30g cukru
2 jajka
2 żółtka
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Banany  obrać ze skórek zalać sokiem z cytryny i zmiksować blenderem.
Do garnuszka wsypać cukier,mąkę ziemniaczaną i bananową pulpę zamieszać.
Jajka z żółtkami dokładnie roztrzepać i wlać do garnuszka.
Gotować na małym ogniu 2 minuty ciągle mieszając, uważając żeby nie przypalić masy.
Dodać oliwę i znów pogotować przez ok 2 minuty. Umieścić w słoiczku. 
mimo dodania soku z cytryny curd bananowy trochę ściemniał



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie