Do koszyczka i nie tylko
kolejny świetny przepis z mojego ulubionego bloga Moje Wypieki
Składniki:
125 g naturalnego jogurtu
75 g margaryny, roztopionej
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g drobnego cukru
75 g margaryny, roztopionej
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
W misce wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać łyżką tylko
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać łyżką tylko
do połączenia się składników i uzyskania gładkiej
masy, nie dłużej.
Formy o dowolnych kształtach do mini - babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Formy o dowolnych kształtach do mini - babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170ºC 30 minut.
udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz