18 kwietnia 2014

Babeczki jogurtowe

Do koszyczka i nie tylko
kolejny świetny przepis z mojego ulubionego bloga Moje Wypieki


Składniki:

125 g naturalnego jogurtu
75 g margaryny, roztopionej
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta  soli
125 g drobnego cukru
 
 Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać łyżką tylko 
do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
Formy o dowolnych kształtach do mini - babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką.
 Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170ºC 30 minut.
 udekorować lukrem.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie