Składniki
na 12 babeczek:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Krem czekoladowy:
na 12 babeczek:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Krem czekoladowy:
250 ml śmietany 30%
200 g czekolady gorzkiej połamanej na kawałki
Dodatkowo:
orange curd
orange curd
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do mleka dodajemy olejek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując.Dodajemy potem na przemian mąkę z mlekiem, wymieszanym z olejkiem. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Gdy babeczki są już ostudzone odcinany górę (czapeczkę)
i małą łyżeczką robimy nie duży otwór.
Gdy mamy babeczki gotowe nadziewamy je orange curd-em.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do mleka dodajemy olejek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując.Dodajemy potem na przemian mąkę z mlekiem, wymieszanym z olejkiem. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Gdy babeczki są już ostudzone odcinany górę (czapeczkę)
i małą łyżeczką robimy nie duży otwór.
Gdy mamy babeczki gotowe nadziewamy je orange curd-em.
Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia.
Zdjąć z palnika,
dodać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Odstawić do
wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić jak ubijamy samą kremówkę gęsty krem.
Przełożyć do rękawa i ozdobić nim muffinki.
Przepis na krem czekoladowy pochodzi z bloga Moje Wypieki
Przepis na krem czekoladowy pochodzi z bloga Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz