6 kwietnia 2014

Pomarańczowe muffinki

Składniki 
 na 12 babeczek:

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Krem czekoladowy:
250 ml śmietany  30% 
200 g czekolady gorzkiej  połamanej na kawałki


Dodatkowo:
  orange curd 

Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do mleka dodajemy olejek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując.Dodajemy potem na przemian mąkę z mlekiem, wymieszanym z olejkiem. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Gdy babeczki są już ostudzone odcinany górę (czapeczkę)
 i małą łyżeczką robimy nie duży otwór. 
Gdy mamy babeczki gotowe nadziewamy je orange curd-em.


Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia.
 Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.  
Odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc. 
Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić jak ubijamy samą kremówkę  gęsty krem.
Przełożyć do rękawa i ozdobić nim muffinki.

Przepis na krem czekoladowy pochodzi z bloga Moje Wypieki



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie