21 kwietnia 2013

Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

Kajmakowe cudo

przepis pochodzi z bloga Bake&Taste

Składniki :
 4-5 porcji

2,5 łyżki mąki (u mnie czubate) plus odrobina do wysypania foremek
2 duże żółtka
1 duże jajko
1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki

Dodatkowo:
foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml
masło do wysmarowania foremek



Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Kokilki wysmarować masłem, po czym obsypać je mąką.
Żółtka i jajko zmiksować na puszystą masę - ok. 2-3 minuty, aż do momentu, gdy masa podwoi swoją objętość. Następnie dodać kajmak i miksować do dokładnego połączenia. Kolejno, ciągle miksując, stopniowo dosypywać mąkę.  Powstałą masę przelać do przygotowanych kokilek (mniej więcej do wysokości 2/3) i umieścić w piekarniku. 
Piec do zarumienienia wierzchu, ale nie dłużej (środek ma być płynny) - ok. 10 minut. 
U mnie wierzch przyrumienił się dopiero po 12 minutach. Po 10 był jeszcze płynny. Najlepiej więc po tych 10 minutach czuwać przy piekarniku i jak tylko zobaczymy, że powierzchnia ma już stałą konsystencję - wyjąć kokilki. 

U mnie wyszły 2 sztuki w 200ml kokilce


1 komentarz:

  1. :) tak patrzę na wypływającą masę i niemal ślinię klawiaturę :)
    cieszę się, że wypróbowałaś przepis

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie