20 kwietnia 2013

Nalesniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Uwielbiam szpinak i tym razem postanowiłam go połączyć z naleśnikami

Składniki:
6 szt o śr 28cm

Ciasto naleśnikowe:

2 jajka
1 szklana mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5 szklanki mąki
szczypta soli

Farsz:

Szpinak brykiet mrożony 1op
1op sera feta
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
 2 łyżki masła

Sos czosnkowy:

4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
 2ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos żeby składniki się przegryzły.
Majonez, jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę doprawiamy do smaku 
mieszamy razem  i odstawiam na bok.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle do zeszklenia.
Czosnek kroimy na bardzo drobniutką kosteczkę i dodajemy go do cebuli.
Szpinak ugotować tak jak na opakowaniu i odparować.
Do cebulki dodać szpinak i pokruszony ser feta wymieszać i podgrzać chwilę na małym ogniu.
  Wszystkie składniki na ciasto mieszamy , następnie smażymy naleśniki.
Następnie na usmażone naleśniki wykładamy szpinak, smarujemy na całości i zawijamy.
Wierzch polewamy sosem czosnkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie