Uwielbiam szpinak i tym razem postanowiłam go połączyć z naleśnikami
Składniki:
6 szt o śr 28cm
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szklana mleka
1 szklana mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
Farsz:
Szpinak brykiet mrożony 1op
1op sera feta
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki masła
Sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
2ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos żeby składniki się przegryzły.
Majonez, jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę doprawiamy do smaku
mieszamy razem i odstawiam na bok.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle do zeszklenia.
Czosnek kroimy na bardzo drobniutką kosteczkę i dodajemy go do cebuli.
Szpinak ugotować tak jak na opakowaniu i odparować.
Do cebulki dodać szpinak i pokruszony ser feta wymieszać i podgrzać chwilę na małym ogniu.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy , następnie smażymy naleśniki.
Następnie na usmażone naleśniki wykładamy szpinak, smarujemy na całości i zawijamy.
Wierzch polewamy sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz