1 kwietnia 2013

Babka kajmakowa

przepis pochodzi z gazetki Gotuj krok po kroku

Składniki:

5 jajek 
180g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
400 g masy kajmakowej
100g masła
4 łyżki mleka
50g płatków migdałowych
sok z 1 cytryny

Dodatkowo:

olej i bułka tarta do przygotowania formy 

Przygotowanie:

300g masy kajmakowej przełożyć do rondla, dodać 100g masła i podgrzewać
na małym ogniu do połączenia składników (nie gotować).
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczypt soli.
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
pod koniec ubijania wsypać cukier. Gdy składniki się połączą dodać żółtka i sok z cytryny
.Wszystko jeszcze chwilę miksować. Następnie małymi porcjami
wlewać masę kajmakową (wcześniej przygotowaną) i mieszać łyżką po czym wsypać do tego mąkę.
Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Ciasto przelewamy do formy  nasmarowanej wcześniej olejem (ja użyłam do tego pędzelka)
 i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50min w temp 180 C
 Babkę odtudzić

Polewa 100g masy kajmakowej podgrzać z mlekiem i mieszać do czasu połączenia się składników.
Babkę polać masą i obsypać migdałami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie