25 stycznia 2013

Sałatka warstwowa

z Tuńczykiem

przepis pochodzi z tąd

Składniki:
4 małe jajka
ok. 100 g sera żółtego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mniejsza cebula
14 łyżeczek majonezu
sól
pieprz
szczypiorek (opcjonalnie)
kukurydza



Przygotowanie: 
Ugotować jajka na twardo.
Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
Białka pokroić w drobną kostkę 
Żółtka pokroić w drobną kostkę.
Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Cebulę drobno posiekać.
Szczypiorek posiekać. 
Sałatkę układać według warstw (od dołu): 
 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
kukurydza
1/2 sera żółtego
  1/2 tuńczyka
7 łyżeczek majonezu
  1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek
Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie