Przepis z książki siostry Anastazji
Upiec Biszkopt z 4 jaj
przepis na mój biszkopt znajdziecie tutaj
Składniki:
Masa cytrynowa
Masa cytrynowa
2 budynie cytrynowe
1 kostka masła
3/4 szkl cukru
3 żółtka
1 kostka masła
3/4 szkl cukru
3 żółtka
3 cytryny
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Masa śmietankowa
1/2 l kremówki
2/3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szkl wody)
olejek do ciast cytrynowy
Dodatki
1 duża paczka herbatników
lukier cytrynowy
Przygotowanie:
Masa cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki.
Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. w 1/2 szklanki wody
rozpuścić budyń, żółtka, mąki połączyć zz wodą cytrynową
i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Masa Śmietankowa
Śmietanę ubić dodając cukier kilka kropel olejku
i na końcu rozpuszczoną żelatynę
Przełożenie ciasta
Biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietankowa - nasączone herbatniki
i lukier cytrynowy.
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Masa śmietankowa
1/2 l kremówki
2/3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szkl wody)
olejek do ciast cytrynowy
Dodatki
1 duża paczka herbatników
lukier cytrynowy
Przygotowanie:
Masa cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki.
Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. w 1/2 szklanki wody
rozpuścić budyń, żółtka, mąki połączyć zz wodą cytrynową
i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Masa Śmietankowa
Śmietanę ubić dodając cukier kilka kropel olejku
i na końcu rozpuszczoną żelatynę
Przełożenie ciasta
Biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietankowa - nasączone herbatniki
i lukier cytrynowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz