27 lipca 2013

Tort tęczowy- toffi

Biszkopt 

Składniki:

3 jajka
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka pszenna 2/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
barwnik spożywczy: fioletowy, niebieski, zielony,
 żółty, pomarańczowy,czerwony
Przygotowanie:

Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąkę przesiać  przez sitko  dodać fioletowy barwnik (na czubku łyżeczki)
i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30 w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić.
 I w takiej samej proporcji przygotować 5 kolejnych biszkoptów każdy o innym kolorze

Masa:

Masa korówkowa Bakalland 1kg
1,5  kostki margaryny
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć  dodawać stopniowo masę krówkową i miksować na gładką masę













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie