Biszkopt
Składniki :
4 jajka
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka pszenna 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąkę przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
Przygotowanie
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąkę przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
Masa Bananowa:
Składniki:
5 średnich bananów
1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
banany rozdrabniamy na mus blenderem wlewamy tężejąca galaretkę i dokładnie mieszamy
Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki żeby stężała
Dodatkowo:
2 średnie banany
3 galaretki agrestowe
Przygotowanie
Galaretki rozpuścić w 1000ml gorące wody i odstawić do ostygnięcia
banany pokroić w plasterki
Na masę bananową układamy pokrojone banany
wylewamy tężejąca galaretkę i wkładamy do lodówki żeby dobrze stężała
Pianka:
Składniki:
1 galaretka agrestowa
mała śmietana 18%
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
śmietankę ubijamy na sztywno wlewamy lekko tężejącą galaretkę miksujemy do połączenia
Piankę wylewamy na wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz