27 lipca 2013

Bananowiec

Biszkopt
Składniki :

4 jajka
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka pszenna 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki


Przygotowanie

Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąkę przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
 Masa Bananowa:

Składniki:

5 średnich bananów
1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
 banany rozdrabniamy na mus blenderem wlewamy tężejąca galaretkę i dokładnie mieszamy

Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki żeby stężała

Dodatkowo:

2 średnie banany
3 galaretki agrestowe

Przygotowanie 

Galaretki rozpuścić w 1000ml gorące wody i odstawić do ostygnięcia
banany pokroić w plasterki

Na masę bananową układamy pokrojone banany
 wylewamy tężejąca galaretkę i wkładamy do lodówki żeby dobrze stężała

Pianka:

Składniki:

1 galaretka agrestowa
mała śmietana 18%

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
śmietankę ubijamy na sztywno wlewamy lekko tężejącą galaretkę miksujemy do połączenia
Piankę wylewamy na wierzch ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie