Biszkopt
Składniki :
4 jajka
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka pszenna 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
Przygotowanie
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąkę przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
Masa I:
Składniki:
Różowy sok Pysio (900 ml)
3 śmietankowe budynie (bez cukru)
3 śmietankowe budynie (bez cukru)
Dodatkowo:
delicje wiśniowe 1 op
Przygotowanie:
Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
Pozostały sok zagotuj. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami.
Pozostały sok zagotuj. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami.
Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką.
Gorący i gęsty różowy budyń wylej na biszkopt.
Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Gorący i gęsty różowy budyń wylej na biszkopt.
Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Na budyń zimny układamy delicje
Masa II:
Składniki:
0,5l zimnej kremówki (30 %)
2 różowe galaretki
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z galaretką.
wyłożyć na różową masę z delicjami. Odstawić do stężenia.
Dodatkowo:
3 różowe galaretki
3 galaretki rozpuścić w 1000ml gorącej wody i ostudzić
Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz