27 lipca 2013

Różowa Pantera

Biszkopt

Składniki :

4 jajka
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka pszenna 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki

Przygotowanie

Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąkę przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
Masa I:
Składniki:

Różowy sok Pysio (900 ml)
3 śmietankowe budynie (bez cukru)
Dodatkowo:
 delicje wiśniowe 1 op
 
Przygotowanie: 

Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
  Pozostały sok zagotuj. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami.
 Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką.
Gorący i gęsty różowy budyń wylej na biszkopt.
Odstaw ciasto do ostygnięcia.  
  Na budyń zimny  układamy delicje
Masa II:
 Składniki: 

0,5l zimnej kremówki (30 %)
2 różowe galaretki
2 łyżki cukru pudru 

Przygotowanie:
2 galaretki  rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z galaretką.
wyłożyć na różową  masę z delicjami. Odstawić do stężenia.

Dodatkowo:

3 różowe galaretki 

3 galaretki rozpuścić w 1000ml  gorącej wody i ostudzić
Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie