9 maja 2013

Brownie

Mocno czekoladowe cudo 
przepis dostałam od mojej cioci

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% po 100g każda 
200 g masła
6 jajek
300 g cukru
100 g mąki

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą
kiedy będzie już w połowie roztopione ,dodać połamaną czekoladę.
Rozpuścić i wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Zdjąć rondelek z garnka i odstawić.

Jajka dobrze ubić ma piankę dodać cukier i jeszcze delikatnie ubijać, dodać mąkę i zmiksować.
 Do powstałej masy wlać lekko ostudzoną czekoladę delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Blaszkę  o wym 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 200 C 18min (bez termoobiegu)
Wyjąć i ostudzić.

Można polać polewą czekoladową
50g czekolady mlecznej dodać 1 łyżkę masła rozpuścić w kąpieli wodnej
posmarować nią ciasto.

Ciasto jest najlepsze schłodzone z lodówki 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie