Przepis podstawowy na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki
lecz nadzienie zmieniłam na kajmakowe
Składniki:
Na ciasto - kruche:
2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
200 g masła, zimnego
2 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
200 g masła, zimnego
2 żółtka
Przygotowanie:
ciasta kruchego
Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzonym ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem (najlepiej masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić
Składniki:
Na masę
1p gotowej masy Kajmakowej o smaku czekoladowym 400g
90g miękkiego masła
Przygotowanie:
Masło rozetrzeć na puszystą masę . Po jednej łyżce dodawać kajmak cały czas
miksując. Krem schłodzić w lodówce ok 30min.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycieknąć do upieczonych babeczek
Schłodzonym ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem (najlepiej masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić
Składniki:
Na masę
1p gotowej masy Kajmakowej o smaku czekoladowym 400g
90g miękkiego masła
Przygotowanie:
Masło rozetrzeć na puszystą masę . Po jednej łyżce dodawać kajmak cały czas
miksując. Krem schłodzić w lodówce ok 30min.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycieknąć do upieczonych babeczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz