przepis pochodzi z bloga Dagi
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki dobrego, mocnego kakao
1/3 rozpuszczonej kostki masła
2 jajka
1 szklanka mleka
Składniki do nadzienia:
1 budyń waniliowy
mleko
Przygotowanie:
Przygotowania najlepiej zacząć od
ugotowania budyniu. Gotujemy go zgodnie z opisem na torebce z tą
różnicą, że ilość mleka zmniejszamy o 1/4 w stosunku do tej w przepisie.
Jeśli więc mamy budyń na 0.5 litra mleka robimy go z 1.5 szklanki mleka
(oczywiście przy założeniu, że szklanka ma 250 ml). Cukier, o ile nie
ma go już w budyniu dodajemy w ilości zgodnej z przepisem producenta
budyniu. Przygotowany budyń odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Muffiny robimy standardowo, jak
wszystkie muffiny, to znaczy wszystkie produkty suche mieszamy dokładnie
razem (w tym przypadku mąka, cukry, proszek), następnie mieszamy
wszystkie składniki mokre razem (jajka, płynne masło, mleko) i finalnie
mieszamy niestarannie produkty suche z mokrymi w jednej misce.
Gdy
ciasto jest gotowe przystępujemy do wkładania go do foremek. Na dno
wkładamy łyżkę ciasta, na to kładziemy małą, ale czubatą łyżeczkę masy
budyniowej i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Ogólnie foremka nie
powinna być wypełniona ponad swoją krawędź. Procedura idzie całkiem
szybko, gdy pomagamy sobie drugą łyżką zarówno przy nakładaniu ciasta
jak i przy nakładaniu budyniu, chociaż ten ostatni, ugotowany w
zmniejszonej ilości mleka i ostudzony pięknie kroi sie łyżeczką i nie
sprawia żadnych problemów z nałożeniem. Pieczemy około 20 minut w
temperaturze 190°C - 200°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz