Doskonały dodatek do ciast i deserów
Składniki:
2 cytryny (ok 0.5kg)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Dodatkowo
2 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, obrać ze skórki ja nacinam tylko skórkę dookoła w krzyż
następnie delikatnie ściągamy skórki, kroimy je na szerokie paski (z jednej połówki wyszły mi 3 paski)
Da garnka wlewamy 2 szklanki wrzątku dodajemy skórki gotujemy przez 10minut
po tym czasie skórki odcedzić.
Do tak gotowych skórek dodać cukier i 1 szklankę wody
gotować na średnim ogniu ok 20-30min od czasu do czasu mieszając
(do momentu aż syrop będzie gęsty)
Pojedynczo wyłożyć skórki na folie aluminiową i wysuszyć
pokroić w kostkę następnego dnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz