13 marca 2013

Kandyzowana skórka cytrynowa

Doskonały dodatek do ciast i deserów

Składniki:
2 cytryny (ok 0.5kg)
1 szklanka cukru 
1 szklanka wody

Dodatkowo
2 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, obrać ze skórki ja nacinam tylko skórkę dookoła w krzyż
następnie delikatnie ściągamy skórki, kroimy je na szerokie paski (z jednej połówki wyszły mi  3 paski)
Da garnka wlewamy 2 szklanki wrzątku dodajemy skórki gotujemy przez 10minut
po tym czasie skórki odcedzić.
 Do tak gotowych skórek dodać cukier i 1 szklankę wody
gotować na średnim ogniu ok  20-30min od czasu do czasu mieszając
(do momentu aż syrop będzie gęsty)
 Pojedynczo wyłożyć skórki na folie aluminiową i wysuszyć
pokroić w kostkę następnego dnia 
      przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku

wyszło mi jej ok 150ml (w słoiczku)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie