Doskonały dodatek do ciast i deserów
Składniki:
4 pomarańcze (ok 1kg)
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
Dodatkowo
3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Pomarańcze sparzyć, obrać ze skórki ja nacinam tylko skórkę dookoła w krzyż
następnie delikatnie ściągamy skórki, kroimy je na szerokie paski (z jednej połówki wyszły mi 4 paski)
Da garnka wlewamy 3 szklanki wrzątku dodajemy skórki gotujemy przez 10minut
po tym czasie skórki odcedzić.
Do tak gotowych skórek dodać cukier i 2szklanki wody
gotować na średnim ogniu ok 25-35min od czasu do czasu mieszając
(do momentu aż syrop będzie gęsty)
Pojedynczo wyłożyć skórki na folie aluminiową i wysuszyć
pokroić w kostkę następnego dnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz