14 marca 2013

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Doskonały dodatek do ciast i deserów

Składniki:
4 pomarańcze (ok 1kg)
2 szklanki cukru 
2 szklanki wody

Dodatkowo
3 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

Pomarańcze sparzyć, obrać ze skórki ja nacinam tylko skórkę dookoła w krzyż
następnie delikatnie ściągamy skórki, kroimy je na szerokie paski (z jednej połówki wyszły mi 4 paski)
Da garnka wlewamy 3 szklanki wrzątku dodajemy skórki gotujemy przez 10minut
po tym czasie skórki odcedzić.
 Do tak gotowych skórek dodać cukier i 2szklanki wody
gotować na średnim ogniu ok  25-35min od czasu do czasu mieszając
(do momentu aż syrop będzie gęsty)
 Pojedynczo wyłożyć skórki na folie aluminiową i wysuszyć
pokroić w kostkę następnego dnia 
przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku

 wyszło mi jej ok 400ml (w słoiczku)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie