27 grudnia 2012

Ule

Ule kokosowe

Składniki:
300g kokosu
300g cukru pudru
2białka




Ule ciemne orzechowo - kakaowe 

Składniki:
200g  orzechów włoskich zmielonych
180g cukru pudru
20g kakao
1 białko



Przygotowanie:

Białko,orzechy(lub kokos) , cukier i ugnieść na jednolitą masę
Formować Ule w foremkach palcem robić otwór na masę
delikatnie wyciągać ule z foremki
układać na talerzu i odłożyć je na noc żeby wyschły


Masa - nadzienie

Składniki:
 Krem do tortów ajerkoniakowy 
100ml mleka
100ml czystej wódki

 Przygotowanie:

Do miski wlać mleko wódkę i wsypać krem dokładnie ubić
Ule napełniać kremem (ja nadziewałam szprycą)
z wafli suchych - andrutów wyciąć kieliszkiem kółka
następnie przykryć ula
Włożyć na przynajmniej 1h do lodówki żeby masa całkowicie stwardniała

Czubki uli można polać polewą czekoladową 
jak kto lubi

Masa - nadzienie
dla najmłodszych
 Składniki:
Śmietana śnieżka
150ml mleka 
Śnieżkę ubić na sztywna masę i napełniać ule




Moja uwaga:
Ule kokosowe bardzo ciężko się sklejają
ja już straciłam cierpliwość lecz mój wspaniały
mąż je zrobił :)

Mianowicie stwierdziłam  żeby kokos zemleć 
myślę ze będzie  lepiej się sklejać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie