Ciasto to jest słodkie ale bardzo smaczne
Przepis mam od kuzynki
Składniki :
Przepis mam od kuzynki
Składniki :
Biszkopt
4 jajka
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka pszenna 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
Masa
mleko skondensowane 1puszka
słonecznik ziarna 300g
margaryna 200g
mleko 2 łyżki
cukier 3 łyzki
margaryna 2 łyżki
Dodatkowo
herbatniki ok 30 szt
wódka czysta 100ml
śnieżka krówkowa 1 op
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąkę przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
jak mamy mało czasu biszkopt możemy zrobić dzień wcześniej i przykryć go papierem do pieczenia i odstawić w suche i chłodne miejsce
masa
2łyzki margaryny cukier i mleko zagotować i rozpuścić wsypać słonecznik smażyć 15 min na małym ogniu
mleko skondensowane ugotować 3h
ja kupuję zawsze gotowe mleko
mleko przełożyć do miski dodać miękką margarynę
utrzeć mikserem następnie dodać słonecznik uprażony wystudzony
biszkopt wyłożyć masą herbatniki nasączyć w wódce i ułożyć na masę
śnieżkę ubić wg przepisu na opakowaniu i gotową wyłożyć na herbatniki
Uwaga :
zdarza się że masa wychodzi za rzadka to zależy jakiego mleka użyjemy
dodajemy żelatynę 1 łyżka na 50ml wrzątku ostudzoną wlewamy do masy
śnieżka krówkowa nie jest dostępna w każdym sklepie można ją zastąpić zwykłą śnieżką
jeśli masz sprawdzony przepis na biszkopt możesz zrobić wg swojego przepisu
Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąkę przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
jak mamy mało czasu biszkopt możemy zrobić dzień wcześniej i przykryć go papierem do pieczenia i odstawić w suche i chłodne miejsce
masa
2łyzki margaryny cukier i mleko zagotować i rozpuścić wsypać słonecznik smażyć 15 min na małym ogniu
mleko skondensowane ugotować 3h
ja kupuję zawsze gotowe mleko
mleko przełożyć do miski dodać miękką margarynę
utrzeć mikserem następnie dodać słonecznik uprażony wystudzony
biszkopt wyłożyć masą herbatniki nasączyć w wódce i ułożyć na masę
śnieżkę ubić wg przepisu na opakowaniu i gotową wyłożyć na herbatniki
Uwaga :
zdarza się że masa wychodzi za rzadka to zależy jakiego mleka użyjemy
dodajemy żelatynę 1 łyżka na 50ml wrzątku ostudzoną wlewamy do masy
śnieżka krówkowa nie jest dostępna w każdym sklepie można ją zastąpić zwykłą śnieżką
jeśli masz sprawdzony przepis na biszkopt możesz zrobić wg swojego przepisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz