Ciasto marchewkowe, na które przepis znalazłam tutaj
Trochę go zmodyfikowałam
bo bez rodzynek i orzechów
a także masa inna
Składniki
na ciasto
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
3 jaja
1 szklanka marchewki startej
1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok jabłkowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
3 jaja
1 szklanka marchewki startej
1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok jabłkowy)
1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
masa
2 budynie waniliowe
1 kostka margaryny
mleko 500ml
Przygotowanie:
Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i
żółtka. Do tego dodaję stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą,
cynamonem i solą.
Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew
Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę
ok. 45 -50 min
w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się
upiekło!
(ja wylałam na papier pergaminowy ciasto ładnie odchodzi)
Masa
Budynie ugotować w 500 ml mleka
wystudzić zmiksować na gładko
ciasto przekroić na 2 części wyłożyć masą zostawić trochę
i lekko posmarować górę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz