1 grudnia 2012

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, na które przepis znalazłam tutaj

Trochę go zmodyfikowałam 
bo bez rodzynek i orzechów
a także masa inna 

Składniki 

na ciasto

1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
3 jaja
1 szklanka marchewki startej
1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok jabłkowy)
1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego

masa
2 budynie waniliowe
1 kostka margaryny
mleko 500ml
Przygotowanie:

Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew
Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 -50 min  
w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło!
(ja wylałam na papier pergaminowy ciasto ładnie odchodzi)
Masa
Budynie ugotować w 500 ml mleka
wystudzić zmiksować na gładko 

ciasto przekroić na 2 części wyłożyć masą zostawić trochę 
i lekko posmarować górę

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie