Szybkie w przygotowaniu a zarazem smaczne
Składniki:
500 g mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
5 żółtek
szczypta soli
szczypta sody
łyżka spirytusu (ja dałam 2 łyżki wódki)
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę
przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli i sody spirytus i śmietanę. Dobrze
wyrobić by ciasto było miękkie i elastyczne.
Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować (cieniutko) wykrajać
prostokąty o dowolnych wymiarach Każdy pasek naciąć wzdłuż
pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
I specjalnie dla mężusia faworkowe Serduszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz