10 lutego 2013

Faworki

Szybkie w przygotowaniu a zarazem smaczne

Składniki:


500 g mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli 
szczypta sody
łyżka spirytusu (ja dałam 2 łyżki wódki) 
 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli i sody spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić  by ciasto było miękkie i elastyczne. Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować (cieniutko) wykrajać prostokąty o dowolnych wymiarach Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




I specjalnie dla mężusia faworkowe Serduszka 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie