przepis dostałam od kuzynki Marzeny
szarlotka nadaje się w wersji na zimno jak i na ciepło
Składniki:
3 szkl. mąki zwykłej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op cukier waniliowy
2 łyżki śmietany (ew. 2 łyżki mleka)
dodatkowo:
2 kg jabłek
cynamon
lody waniliowe
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać do garnka
gotować pod przykryciem aż jabłka puszczą sok i się odparują dodać do smaku cynamon, ostudzić.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy ciasto nakłuć widelcem lekko oprószyć bułką tartą i wyłożyć jabłka.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka nakłuć lekko widelcem.
Piec w temp. 180 C 40 min.
Po upieczeniu wyjąc ciasto z piekarnika po 10 minutach oprószyć cukrem pudrem pokroić na kawałki
i jeszcze ciepłe podać z lodami.
Szarlotkę można pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz