29 marca 2014

Muffinki cytrynowe

Składniki 
na 12 babeczek:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Dodatkowo:
 lemon curd (przepis tutaj)
lukier (u mnie na białku pasteryzowanym + cukier puder)
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do mleka dodajemy olejek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując.Dodajemy potem na przemian mąkę z mlekiem, wymieszanym z olejkiem. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Gdy babeczki są już ostudzone odcinany górę (czapeczkę)
 i małą łyżeczką robimy nie duży otwór. Gdy mamy babeczki gotowe nadziewamy je lemon curd-em.
Wierzch babeczki ozdabiamy lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie