28 marca 2014

Lemon curd

Cytrynowy Curd

Już od dłuższego czasu zamierzałam go zrobić ale jakoś nie było okazji
a teraz zrobiłam go do muffinek i naprawdę gorąco polecam bo jest bardzo pyszny 

Źródło

Składniki:

sok wyciśnięty z 3 cytryn 
skórka  otarta z 3 cytryn  
  2 żółtka
 2 jajka  
200 g cukru
  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  
 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
Do garnuszka wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną dodać skórkę i sok z cytryn zamieszać.
Jajka z żółtkami dokładnie roztrzepać i przelać do masy cukrowej.
Gotować na małym ogniu 2minuty ciągle mieszając. 
Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Umieścić w słoiczku. 
Można przechowywać w lodówce do tygodnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie