2 września 2013

Tęczowa pianka

Upiec biszkopt z 4 jaj przepis tutaj

Składniki:
na piankę

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 op. galaretki ametystowej,
1 op. galaretki niebieskiej
1 op. galaretki agrestowej
1 op. galaretki cytrynowej
1 op. galaretki pomarańczowej
1. galaretki truskawkowej
2 śnieżki
300ml mleka

dodatkowo:

1 galaretka na wierzch (u mnie malinowa)
owoce do dekoracji  (u mnie banany)

Przygotowanie:

Galaretki na piankę rozpuścić każdą w 1szkl wrzącej wody. Ostudzić.
Mleko ubić z cukrem pudrem tak długo aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Śnieżkę ubić w 300ml mleka.
 Mleczną masę łączymy delikatnie z masą śnieżkową.
Masę podzielić na 6 części do każdej wlać tężejącą galaretkę dokładnie wymieszać
masę wylewać na środku blachy, sama rozpłynie się na boki.
(ja rozlewałam tak: fioletowa,niebieska,zielona,żółta,pomarańczowa czerwona)
Wstawić do lodówki do stężenia ok 1h
Owoce pokroić w plasterki i udekorować nimi piankę. Zalać tężejąca galaretką przygotowaną wg przepisu.

Ja dodatkowo do pianek dodałam pod kolor barwnik spożywczy żeby nasycić kolor









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie