9 września 2013

Kukurydza Kolba

Czyli jak ugotować kukurydzę doskonałą

Składniki

2 kolby kukurydzy najlepiej cukrowej
woda

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać wodę tyle żeby kukurydza w niej pływała.
(ja dałam 3/4 wysokości)
Wodę zagotować. Do wrzącej wody włożyć kukurydzę
gdy woda z kukurydzą zacznie wrzeć  gotować ok 10-15min gotować pod przykryciem
 Ja swoją kukurydzę gotowałam 12 min. Po tym czasie wyjąć i kukurydza jest gotowa do zjedzenia

UWAGA : wody nie solimy !

kukurydza gotowana w osolonej wodzie twardnieje.
Kukurydze nie powinno się gotować dłużej niż 15min
im dłużej kukurydzę gotujemy tym bardziej staje się twarda i nie jest smaczna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie