Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
3/4 szkl mąki pszennej
3/a szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu
masa krówkowa
1 puszka masy krówkowej 400 g
śmietana 30% 300 ml
4 łyżeczki żelatyny
100 ml wrzątku
masa czekoladowa
250 ml śmietany 30%
200 g czekolady gorzkiej połamanej na kawałki
dodatkowo:
płatki kokosowe
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółtka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąki przesiać
przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 2 części
masa krówkowa
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dostawić od ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce masy i dalej ubijać.
Zimną żelatynę wlać do masy krótko zmiksować.
masa czekoladowa
Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia.
Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić jak ubijamy
(samą kremówkę) na gęsty krem.
Kolejność biszkopt - masa krówkowa - biszkopt - masa czekoladowa posypać płatkami kokosowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz