19 sierpnia 2013

Gołąbki

z przepisu mojej mamy :)

Składniki:

1 duża kapusta biała
1kg łoptki
0,5kg ryżu
sól pieprz


Przygotowanie:

Mięso zmielić i ugotować na miękko. Odcedzić (ja powstałą wodę odlewam na sos)
i ostudzić. Ryż gotujemy wg opisu n opakowaniu i również studzimy.
W dużym garnku gotujemy wodę z  kapusty usuwamy brzydkie liście i ostrym nożem usuwamy głąb wsadzamy do garnka i gotujemy do momentu aż liście będą miękkie 
(ja po kolei odrywam liście które ładnie odchodzą i dalej gotuję).
 Mięso i ryż mieszamy razem doprawiamy do smaku.
z liści usuwamy  nożykiem nerw liścia u jego nasady. 
Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady.
 Zawijamy brzegi liścia do środka.
Na dnie garnka układamy brzydkie liście i układamy na nich gołąbki 
jeden obok drugiego żeby ściśle do siebie przylegały.
Zlewamy całość wodą i od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu ok 1godziny

Sos pomidorowy przygotowujemy wg własnego przepisu













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie